Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ι.Α.Α.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ι.Α.Α.

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Β.Ι.Α.Α. συνιστά ακόμα μία απάντηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πατρίδα μας τα τελευταία έτη. Ξεκίνησε ως σκέψη, όταν απεγνωσμένοι γονείς αναζητούσαν λύση για να προσφέρουν στα παιδιά τους την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο Διευθυντής του ιδρύματος «Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης πρότεινε το σχηματισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο», ενός φορέα παροχής δωρεάν εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου οικονομικά ασθενών οικογενειών. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, ευλόγησε την εν λόγω πρωτοβουλία και κατά το σχολικό έτος 2012-2013 ξεκίνησε η λειτουργία του.

Πιλοτικά, υλοποιήθηκε στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης της Ι.Α.Α. που μετατράπηκαν σε σχολικές τάξεις με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (πινάκων, καρεκλοθρανίων). Την επόμενη χρονιά ο ανέλπιστος διπλασιασμός μαθητών και καθηγητών οδήγησε στην ανάγκη μεταστέγασής του σε ξεχωριστό κτίριο. Από το 2013 λοιπόν, η ακόρεστη δίψα των μαθητών για μάθηση και ο επίμονος ζήλος των εθελοντών καθηγητών για μετάδοση των γνώσεών τους, οι δύο βασικοί πυλώνες του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», βρίσκουν στέγη σε ένα νέο, εύκολα προσβάσιμο με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτίριο, στην καρδιά της Αθήνας (στοά Σοφοκλέους - δίπλα στο μετρό Πανεπιστήμιο), με μεγαλύτερες και αρτιότερες αίθουσες.

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διαθέτει υποδομές που ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις, εντός ενός αποτελεσματικού πλαισίου και αυστηρού προγραμματισμού.

Ειδικότερα:

  • Προσφέρει τη δυνατότητα διαδραστικής διδασκαλίας με τη χρήση βιντεοπροβολέα
  • Παραδίδει εξατομικευμένα μαθήματα
  • Προγραμματίζει διαγωνίσματα προσομοίωσης σε μηνιαία βάση
  • Ελέγχει αυστηρά την εργατικότητα και αποδοτικότητα των μαθητών
  • Ενημερώνει έγκαιρα τους γονείς σε προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις
  • Ενημερώνει τους μαθητές μέσα από δωρεάν Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναφορικά με τις επαγγελματικές διεξόδους των μαθητών
  • Διαθέτει βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με σχολικά και βοηθητικά εγχειρίδια, ελληνική και ξένη λογοτεχνία
  • Οργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως, προβολές ταινιών, εκδρομές, κ.α.

Η αρτιότητα των υποδομών σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο παροχών και την άριστη συνεργασία των εθελοντών εκπαιδευτικών έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή των περισσότερων υποψηφίων μαθητών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπλήρωση των προσδοκιών τους ενώ παράλληλα βοηθούν τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις.

static image